• +381 (0) 21 6 350 960

Rokin salas

Smeštajni objekti

Rokin salas

Stogodišnji, ambijentalno uređen salaš na istočnoj obali Ludaškog jezera, takozvani„Rokin salaš” od davnina je mesto okupljanja ovdašnjeg stanovništva. Sa ovog dela obale pruža se izuzetna panorama prelepog jezera. Tršćaci pod salašem i deo jezera pod nazivom Žuta obala važili su nekoć kao omiljeno mesto za pecanje, a strmoj obali čuvali su mnogo čamaca. Salašari su tu prelazili na drugu obalu jezera gde se nalazi crkva, škola, groblje i do nedavno pijaca. U “kući čamaca”, kako se nekad salaš zvao, živeo je čamdžija, čovek koji je velikim čamcima prevozio putnike na drugu obalu. Ispod obale salaša ribari su vukli svoje mreže, tu su ribu prodavali i kuvali riblju čorbu.Vrednost salaša je i u očuvanom originalnom izgledu koji odgovara tipu panonske kuće. Rokin salaš sačuvao je osobenost severnobačke trodelne kuće od nabijenice sa trščanim krovom. I dan danas se mogu koristiti furune i raznovrsna arhaična ognjišta pod otvorenim odžakom.
Na salašu nema električne energije.Stalna postavka smeštena je u posebnoj zgradi. Sastoji se od više celina. Arheološki deo prikazuje život ljudi od mezolita do srednjeg
veka. Većinom su izloženi originalni eksponati koji su pronađeni u okolini Ludaškog jezera.

Rokin salas

It is located on the eastern lakeshore of Lake Ludas. The authentic, hundred-year old house offers an ethnological and archeological collection of findings from the lake area and a collection of the reserve's natural wealth. Since there is no power supply, old-style dishes and cakes are baked and cooked in an old style oven. The farm is open from April 15th to 31st October.