• +381 (0) 21 6 350 960

BORSKO JEZERO

Smeštajni objekti


BORSKO JEZERO

         Borsko jezero nalazi se u istočnoj Srbiji, na 17 km od Bora, oko 300 km od Novog Sada, oko 200 km od Beograda i oko 150 km od Niša.
      Borsko jezero je veštačko jezero izgrađeno 1959. godine podizanjem betonsko-zemljane brane i akumulacijom voda manjih okolnih reka Valja Žoni, Marecove i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh i paleovulkanske kupe Tilva njagre, na visini od 438 metara nadmorske visine.
    Voda jezera je primarno namenjena industrijskim pogonima Rudarsko-topioničarskog basena u Boru, ali je ubrzo po izgradnji, zbog prirodnog okurženja, listopadnih i četinarskih šuma, brojnih rekreativnih sadržaja i blizine gradu postalo glavna destinacija za odmor i relaksaciju ne samo Borana, već i građana čitavog istočnog dela Srbije.
      Uzimajući u obzir da nivo vode jezera nije konstantan, u periodu maksimalnog vodostaja zahvata površinu od 30 hektara sa maksimalnom dubinom od 52 metra i zapreminom od oko 12 miliona kubnih metara vode. Voda je čista i bistra, planinska i u pojedinim delovima jezera, gotovo ispravna za piće. Osim turističkog karaktera, ovo jezero je jedna od omiljenih destinacija sportskih ribolovaca koje je vrlo lako zapaziti tokom cele godine. Voda za kupanje je idealna u letnjim mesecima, kada dostiže i 25 stepeni, što svakodnevno na obale jezera privlači više hiljada gostiju.